Skip to content

Ohjeita aseluvan hankkimiseen

Mikäli olet hakemassa lupaa omalle pistoolille, pienoispistoolille, revolverille tai pienoisrevolverille, sinun on täytynyt todistetusti harrastaa ammuntaa kyseisellä ja/tai kyseisillä asetyypeillä kahden vuoden aikana vähintään kymmenen (10) kertaa, ilman yli 4 kk. taukoa harrastuskertojen välillä. Sinun on myös oltava vähintään 20-vuotias.

Kiväärin hankkimiseen on useampi tie. Mieti ensin, mikä on käyttötarkoituksesi, metsästys tai urheiluammunta. Huomaa, että aseen tulee soveltua hyvin kyseiseen käyttötarkoitukseen. Metsästysasetta hankkiessa yleensä riittää jäsenyys metsästysseurassa, suoritettu metsästyskortti ja selvitys metsästysharrastuksesta (missä, mitä, milloin).

Nk. reserviläiskivääriä varten hankkimisprosessi on hieman mutkikkaampi. Ratkaisevaa on, käytätkö aseessa yli 10 patruunan lippaita, jos ase on itselataava. Jos haluat käyttää yli 10 patruunan lippaita, joudut hakemaan luvan erityisen vaaralliselle ampuma-aseelle (ERVA). Sinun on kuuluttava ampumaseuraan vähintään vuoden ajan, ja harrastettava vuoden aikana vähintään 5 kertaa. (Tikkakosken Reserviläiset on ampumaseura). Sinulla pitää olla luotettava selvitys reserviläistoiminnasta ja aktiivisesta harjoittelusta tai kilpailuista. Käytännössä kilpaileminen osoitetaan esittämällä kilpailutuloksia poliisille.

LISÄKSI TARVITSET HARRASTUSTODISTUKSEN AMPUMA-ASEKOULUTTAJALTA.

Kun olet saanut todistuksen, varaa aika poliisilaitokselle ampuma-aseluvan hakemista varten.

Tulosta poliisin sivulta löytyvä perustelulomake sitä käyttötarkoitusta varten, mihin olet lupaa hakemassa (metsästys tai urheiluammunta). Huomaa, että jos samalla kerralla lupaa useammalle aseelle, ensimmäinen lupa maksaa 90e ja lisäluvat 42e kpl.

Kun menet poliisiasemalle, ota mukaan henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti), ampuma-asekouluttajan kirjoittama harrastustodistus, sotilaspassi, (siviilipalvelutodistus, kutsuntatodistus tai todistus palvelusta vapauttamisesta) sekä perustelulomake tai lomakkeet. Huomaa, että jotkut poliisilaitokset saattavat vaatia urheiluperusteella haettavissa luvissa myös selvitystä kilpailuista tai kilpailutuloksia, sekä kopiot ampumapäiväkirjoista, vaikka ampuma-aselaissa ei vaadita aktiivista kilpailemista.